A világegyetem jövője

Szeretettel meghívjuk Meissner Krzysztof professzor "A világegyetem jövője" c. előadására, a lengyel tudományt népszerűsítő sorozatunk keretében.
Időpont: október 23. szombat, 15:00 óra
Helyszín: az Egyesületünk székhelye
(részletek)

Az előadást minden olyan személynek ajánljuk, aki nyitott a modern tudományra. A téma izgalmas, a professzor ennek elismert szaktekintélye. Emellett egy olyan ritka, természetes tanítási képességgel rendelkezik, amely lehetővé teszi bonyolult problémák egyszerű nyelven való átadását. Még azoknak is, akiknek nem sok közük volt a részecskefizikához ill. kozmológiához, és véletlenül belehallgattak a professzor előadásaiba - mindig felkeltette az érdeklődésüket és magával ragadta őket a téma... Az előadás után mindenkinek lehetősége lesz kérdéseket feltenni. Biztosítjuk a magyar tolmácsolást. Ajánlott regisztrálni a bem@bem.hu e-mail címen "A világegyetem jövője" tárgy megemlítésével.

Prof. Meissner A. Krzysztof a tudomány egy elismert népszerűsítője. Rendszeres előadó rádiós, tévés és internetes tudománynépszerűsítő műsorokban. A varsói Tudományfesztivál Programtanácsának elnöke. A Varsói Egyetem Fizikai Karának professzora, ahol elvégezte az egyetemi tanulmányait és megvédte doktori címét. Ezek után posztdoktori ösztöndíjakat nyert a zürichi ETH-n, a CERN-en, az ICTP-n Triesztben, majd vendégprofesszorként dolgozott a Paris 7-en, a CERN-ben és a potsdami Max Planck Intézetben. Többször tartott előadásokat az Európa, az Egyesült Államok és Kanada tudományos központjaiban. 2009–2011 közt a Świerki Nemzeti Nukleáris Kutatóközpont tudományos igazgatója volt. Több éve a CERN OSQAR kísérletének szóvivője.

Meissner professzor elméleti részecskefizikával és a gravitációelmélettel foglalkozik. Veneziano Gabriele-lel a CERN-ből új szimmetriát fedezett fel a gravitációelméletben, melyet később az ún. ősrobbanás előtti kozmológiába építettek bele. A legtöbbször idézett munkája a kvantumhurok-gravitáció területről való. Nemrégiben Nicolai Hermann-nal, a Max Planck Intézet munkatársával javasolta a jelenlegi részecskeelmélet kiterjesztését, amely új részecskék létezését jósolja. Az oxfordi Penrose Roger-rel gyűrűk keresésében együttműködik a kozmikus háttérsugárzás térképein.
(forrás: https: //zapytajfizyka.fuw.edu.pl/wyklady/krzysztof-meissner/)

Érdekesség, hogy a professzor anyja, két lány- és a fiútestvére a balatonboglári lengyel gimnáziumba jártak.

hu_HUMagyar